Home / Extra / Cultuur / Absurdistische Ubu komt aan

Absurdistische Ubu komt aan

Foto's
1
  • Afbeelding
    Beschrijving
    Ubu trekt met zijn manschappen ten strijde op zijn stalen ros. foto René Manders
Stuk: 'Ubu' door: DATtheater, Valkenswaard Regie: Annemoon Langenhoff Tekst: Alfred Jarry Gezien: zondag 5 april in Plaza Futura, Eindhoven Totaal: 429 punten

Baas Ubu wordt er door zijn hebzuchtige vrouw toe aangezet de koning te onttronen om zelf zijn plaats in te nemen. Ubu regeert daarna wreed en haalt zijn onderdanen financieel door de mangel.
SPEL 87

Hoewel de teksten behoorlijk absurd zijn en niet hedendaags, worden ze zo soepel gebracht dat bijna geen woord verloren gaat. Heel bijzonder is ook het gemak waarmee de spelers zich het speelvlak eigen maken. Maarten Schilder imponeert als Baas Ubu; hij laat een wrede, maar bij tijden ook gevoelige en kinderachtige man zien. Steven de Wit is een stevige en krachtige Sakkerlaus. Chapeau ook voor de manier waarop de hele cast het begrip sterven op toneel neerzet; een genot om naar te kijken.


REGIE 90

Het is niet gemakkelijk een absurdistisch stuk zoals dit aan te laten komen bij het publiek. Om écht te raken. En toch is dat wat er gebeurt. Door de lichtheid van het spel komen de emotionele klappen extra hard aan. Als Ubu's troepen belegerd worden op een heuvel, is het slikken. De troosteloosheid van oorlog, de onmacht van de manschappen; het zit allemaal in dat ene krachtige beeld.

En ook de scène waarin Ubu op zijn paard ten strijde trekt: kippenvel. Goed werk.


DRAMATURGIE 80

De tekst is meer dan een eeuw oud en toch voelt de boodschap nergens gedateerd aan. Hebzucht, verraad, gekte, wreedheid; de menselijke zwakten van Ubu en de zijnen roepen beelden op van nu: amorele bankiers bijvoorbeeld die alles doen om zichzelf te verrijken. Om na een nederlaag of ontslagbonus hun wonden te likken en opnieuw 'ten strijde' te trekken.
VORMGEVING 85

Een voorbeeld van hoe je met simpele middelen een groots resultaat kunt behalen. Less is more, het blijkt wel weer.


BELEVING 87

Fantastische avond. Een voorstelling die staat als een huis, spelers die geconcentreerd en met plezier spelen en een boodschap om over na te denken.


TOTAAL 429

- Klik hier voor alle recensies, standen en reacties