Sarcastische Bruiloft! vol indringende tableau’s

Door Gerard Mesman. dinsdag 01 april 2008 | 13:33 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 02 april 2008 | 09:41

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Scène uit Bruiloft! van DAT.

Scène uit Bruiloft! van DAT.

Stuk: Bruiloft!
Door: DATtheater uit Dommelen
Tekst : naar Bertolt Brecht
Regie: Anemoon Langenhoff
Gezien: 31 maart
Totaal: 45 punten

‘Een nachtmerrie was het’ zegt bruidegom Jacco na afloop verslagen over hun ‘mooiste dag’. ‘Nee’ zegt bruid Monique met tranen in haar ogen, ‘zelfs dat was het niet; het was helemaal niks’. In een door tl-lampen verlichte sportkantine aan de snelweg, viert een ronduit cynisch gezelschap een huwelijksfeest.

Spel 9
Hier is wat te beleven! In een stortvloed aan gebeurtenissen, nemen dertien spelers ons mee in feest dat je zelf nooit mee zou willen maken. Links en rechts gaan de handelingen gewoon door, terwijl de verbale focus elders ligt. En dan die man in de rolstoel, die onverstoorbaar in zichzelf door brabbelt. Losse verhaallijnen, die ineens weer samen komen. Hier speelt een team.

Regie 9
Anemoon Langenhoff heeft er een complete compositie van gemaakt, vol met tableau’s vivant. Een indringend beeld, dat met het losjes doorbreken van de vierde wand een band schept met het publiek. De nadruk ligt op het samenspel en dat geeft een treffend totaal beeld.

Vormgeving 9
Treurig zijn de zelfgemaakt meubelen door de bruidegom (‘Allemaal gemaakt in de avonduren’), die een voor een bezwijken. Pijn aan je ogen doet het ratjetoe aan tafels en stoelen, die de ellende nog eens heftig onderstrepen. Met als dieptepunt natuurlijk die niets verhullende tl-lampen.

Dramaturgie 9
De bruiloft ontwikkelt zich in allerlei richtingen, zodat we ook veel te weten komen over de inborst van de gasten. Uiteindelijk komen we toch bij het nieuwbakken echtpaar uit, die toch nog een happy end meekrijgt. Veelzijdig.

Beleving 9
De toon is meteen gezet met het ‘kotsverhaal’ van de moeder van de bruid, gevolgd door een plastische beschrijving van het kankerproces waar haar man aan is overleden. Dat sarcasme doortrekt het hele stuk en toch heb je een diep medelijden met al deze getormenteerde mensen. Het leven kan zo oneerlijk zijn.

Totaal 45 punten

 
Reacties
Nieuwste eerstSorteer reacties
Heel fijn te zien dat DAT zoveel mooie punten krijgt. De voorstelling is inderdaad een dramatisch geheel die je niemand zou willen toewensen op een bruiloft.
Prachtig spel en beklemmende stiltes. Ik ben het ook helemaal eens met de recensie dat er een TEAM speelt. Je verveelt je geen moment en wordt meegesleept in het drama wat voorgeschoteld wordt.
Proficiat Anemoon en alle spelers van DAT

Joost
Joost Beke - 01-04-2008 | 18:12
1

Reageren

blij blozend boos cool verrast droevig egaal gemeen huilend vertwijfeld knipoog lachen rollendeogen tongeruit wijdogig

Als u op versturen klikt gaat u akkoord met de gebruiksvoorwaarden.

Uit & Cultuur